Knallertforsikring – hvis du vil være den hurtigste knallert på havnen
Er du den heldige ejer af en knallert, eller overvejer du at blive det? Så skal du have en knallertforsikring. Nedenfor kan du blive klogere på hvilken knallertforsikring du bør vælge.
Knallert og scooter er en billig, nem og fleksibel måde at fragte sig selv fra A til B på. Du kan tage et knallertkørekort, når du fylder 16, og hvis du har taget B-kørekort, følger knallerttilladelsen med.
Overvejer du at anskaffe dig en knallert, er der nogle forsikringsregler, som du skal være opmærksom på. Der er nemlig både en obligatorisk forsikring og en række tilvalgsforsikringer, som også kan være gavnlige.
Den obligatoriske knallertforsikring er ansvarsforsikringen, der dækker skader på andre involverede og deres ting ved et knallertuheld. Ud over ansvarsforsikringen kan du vælge:
- ulykkesforsikring, der dækker føreren
- kaskoforsikring, der dækker knallerten (kan ikke pt. tilkøbes i ABCforsikring).
Det er altid en afvejning, om du skal tilvælge andre forsikringer end den obligatoriske forsikring til din knallert. Det afhænger først og fremmest af din egen følelse af sikkerhed, men også af praktiske omstændigheder som hvor, hvor langt og hvor ofte du kører.
Derudover er det altid klogt at have en ulykkesforsikring, hvis du selv kommer til skade.
Uden ansvarsforsikring kan det blive rigtig dyrt
Når det kommer til forsikringer, er der en tendens til, at mange – særligt unge – vælger dem fra, fordi de hellere vil spare pengene. Lad os bare slå det fast med det samme: Det kan ikke svare sig!
Hvis der sker et uheld, hvor den anden person kommer til skade, er det nemlig dig, der hænger på regningen, og det er HELE regningen, hvis du ikke har en forsikring. Også selvom det ikke er dig, der er skyld i skaden.
Ifølge Rådet For Sikker Trafik sker det i gennemsnit tre gange om ugen, at en knallertkører uden obligatorisk dækkende forsikring er involveret i et uheld. I et eksempel fra Rådet For Sikker Trafik, hvor en 15-årig dreng påkører en mand, som træder ud foran knallerten, ender knallertkøreren med at skulle betale over 600.000 kroner i erstatning til manden for bl.a. svie, smerte og tabt arbejdsfortjeneste.
Hvad koster en knallertforsikring?
Prisen på en knallertforsikring afhænger af flere ting, bl.a. om du har en stor eller lille knallert. En standard-knallert 30-ansvarsforsikring koster typisk omkring 1.000 kroner om året, altså cirka 85 kroner om måneden. I eksemplet fra før kunne knallertkøreren således have haft og betalt for en ansvarsforsikring til sin knallert i over 7.200 måneder (600 år) for det samme beløb, som han endte med at skulle betale fodgængeren.
Hvad dækker en ansvarsforsikring?
En ansvarsforsikring til knallert dækker skader, som føreren måtte forvolde andre personer og deres ejendele og køretøj i forbindelse med knallertuheld.
Forsikringen skal som udgangspunkt beskytte forsikringstageren mod livslang gæld i forbindelse med uheld. Sker der en ulykke, hvor modparten kommer til skade og er berettiget til erstatning, skal vedkommende have sine penge – uanset om man har en forsikring eller ej. Bløde trafikanter som cyklister og fodgængere har stort set altid krav på erstatning ved påkørsel.
Knallertforsikringen dækker altså ikke skader på føreren. I tilfælde hvor føreren selv kommer til skade, er det vedkommendes ulykkesforsikring, der gælder, og derfor er det en god idé at få tegnet den, hvis du ikke allerede har en.
Ansvarsforsikringen gælder i hele EU og de lande, der er med i grønt kort-ordningen. Det grønne kort er et bevis på, at du har en ansvarsforsikring, og det skal du medbringe, hvis du bruger din knallert uden for EU (med undtagelse af Norge, Island, Andorra, Serbien og Schweiz).
Forskellen på en lille og stor knallert
Der findes overordnet to typer af knallerter: Små knallerter og store knallerter. Betegnelserne refererer ikke til størrelsen på selve knallerten, men derimod til størrelsen på motoren. En lille knallert (knallert 30) kan køre op til 30 km/t, og den må du køre med et knallertkørekort. En stor knallert (knallert 45) kan køre 45 km/t og kræver B-kørekort.
Det samme gør sig gældende for scootere, der også har en 30- og en 45-udgave.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er med i et knallertuheld?
Hvis du uheldigvis skulle være involveret i et knallert- eller færdselsuheld, skal du gøre følgende:
- Se efter personskade. Hvis nogen er kommet alvorligt til skade, skal du straks ringe 112 og derudover yde førstehjælp til den tilskadekomne.
- Fjerne efterladenskaber. Ligger der glas, motordele eller andre ting, som kunne være til gene for andre trafikanter, skal det fjernes.
- Få modpartens oplysninger. Uanset om det er dig eller modparten, der er skyld i ulykken, bør I altid udveksle oplysninger som navn, adresse, telefonnummer, forsikringsselskab, nummerplader mv.
- Indsamle oplysninger fra vidner. Er der nogen, der har set ulykken? Få fat i deres oplysninger, så de kan vidne, hvis det bliver nødvendigt.
- Anmelde skaden. Når du kommer hjem, skal du straks anmelde skaden til dit forsikringsselskab. Er du kunde hos ABCforsikring, kan du enten anmelde din skade her eller ringe direkte til skadeafdelingen via vores app.