Læsetid: 4 min.

Guide: Alt, du skal vide om selvrisiko

selvrisiko

Vi tager dig gennem begrebet selvrisiko, hvordan det fungerer, og hvad du skal være opmærksom på. Læs hele vores guide her.

De fleste af os kan nok godt blive enige om, at det er ret irriterende at få stjålet sin cykel, opdage en   på bilen eller tabe sin telefon på jorden. Selvom du er godt forsikret, er du sjældent helt fritaget fra at skulle til lommerne, når du er udsat for en skade eller tyveri. Det skyldes selvrisikoen.

Du har måske hørt begrebet selvrisiko i forsikringssammenhæng. Men hvad dækker begrebet egentlig over, og hvordan skal du forholde dig til det? Det vil vi forsøge at give dig svar på i dette blogindlæg om selvrisiko.

Hvad er selvrisiko?

Selvrisiko er et begreb, som bruges om det beløb, som du selv skal betale, hvis du ender i en situation, hvor dit forsikringsselskab skal dække en udgift eller yde erstatning. Der er selvrisiko på de fleste forsikringer, og beløbet afhænger ofte af, hvor meget du betaler til forsikringen hver måned.

Har du f.eks. en ansvarsforsikring til din bil med en selvrisiko på 3.000 kr., skal du selv betale de første 3.000 kr., hvis du er ude for et biluheld, hvor du gør skade på en andens bil. Forsikringsselskabet dækker resten af regningen.

Hvad koster selvrisiko?

Prisen på din selvrisiko afhænger af din forsikring, og hvor meget du betaler til den hver måned. Mange forsikringsselskaber tilbyder en lavere forsikringspræmie mod en højere selvrisiko og vice versa. Det vil sige, at din forsikring bliver billigere, men til gengæld skal du selv betale mere, hvis der sker en skade, eller at din selvrisiko bliver lavere, men til gengæld betaler du flere penge om året til din forsikring. På enkelte dækninger er det muligt at få en selvrisiko på 0 kr.

Når du skal vælge mellem høj, lav eller mellem selvrisiko, skal du altid overveje, hvad din økonomi kan holde til. Har du råd til at betale 4-5.000 kr. på én gang, eller er det smartere for dig at betale 100 kr. ekstra om måneden for din forsikring?

Husk på, at prisen på din selvrisiko også bør afhænge af din egen risikovurdering. Bor du i en storby, er der større risiko for, at du får stjålet din cykel, end hvis du bor på landet, og derfor er en lidt højere forsikringspræmie mod en lavere selvrisiko godt givet ud. Det gælder også, hvis du f.eks. er en lidt klodset type, der ofte taber din telefon eller smadrer dine briller. Men du kan også satse på, at du aldrig er udsat for uheld eller tyveri og vælge den høje selvrisiko.

Skal jeg vælge høj eller lav selvrisiko på min forsikring?

Du skal altid være opmærksom på forholdet mellem forsikringspræmie og selvrisiko. Det kan være fristende med en lav forsikringspræmie og høj selvrisiko, men en høj selvrisiko betyder, at det ikke kan svare sig at anmelde mindre skader, fordi du selv skal betale den største del af erstatningen – eller det hele.

Eksempel:

Du har en telefon, som har kostet 2.000 kr., og din elektronikforsikring (som typisk er en udvidelse til din indboforsikring) har en selvrisiko på 900 kr. En dag på stranden beslutter du dig for at gå en tur ud på badebroen for at tage et billede. Plask. Telefonen ender i vandet, og da du får fisket den op, er den kaput. Anmelder du skaden, skal du altså selv betale 900 kr., mens du får 1.100 kr. i erstatning fra forsikringsselskabet.

Det lyder jo meget godt, men du skal overveje, om det er pengene værd, da et højt antal skadeanmeldelser kan resultere i, at din forsikringspræmie stiger, eller at du i værste fald må kigge dig om efter et nyt forsikringsselskab. Hvis det er tredje gang, at du opretter en sag hos forsikringsselskabet, kan du altså risikere, at de sætter prisen på din elektronikforsikring op, og det kan hurtigt blive til mere end 1.100 kr. over et par år. Har din telefon derimod kostet 7.000 kr., er det en anden snak.

Selvrisiko på din bilforsikring

Mange mennesker er mere eller mindre afhængige af deres bil, til at komme til og fra arbejde, aflevere børnene i en institution og til fritidsaktiviteter, handle ind og besøge venner og familie. En bil er en dyr og ikke særlig lukrativ affære, men derimod en investering i tid og fleksibilitet, og de fleste bilejere ved, hvor hård en mekaniker-regning kan være for økonomien.

Derfor kan det ofte godt svare sig at have en god bilforsikring med en overkommelig selvrisiko, så du kan få dækket små og store skader. Særligt hvis du bor et sted med tæt trafik, ofte parkerer på offentlige parkeringspladser eller et område med mange lange fingre, eller hvis du kører meget på motorvej, hvor der er større risiko for stenslag.

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på spørgsmål som:

  • hvad er selvrisiko?
  • hvor meget koster en selvrisiko?
  • skal jeg vælge høj eller lav selvrisiko?

Du er altid velkommen til at hive fat i os via vores kundeservice@abcforsikring.dk, eller på 7025 5005, hvis du vil høre mere om selvrisiko, eller bare forsikringer i det hele taget. Vi står altid klar til at hjælpe dig med at finde de bedste forsikringer til dig.

Det siger vores kunder: