Læsetid: 4 min.

Skadedyr i hjemmet – hvordan forholder du dig?

Bvadr! Kryb og kravl på gulv og lofter og inde i væggene er noget, de færreste jubler begejstret over. Det er ikke bare en ubehagelig tanke, der kan gøre det svært at falde i søvn om aftenen, men det er også besværligt og sommetider dyrt at komme til livs. Desværre er skadedyr som regel noget, der skal håndteres relativt akut, da de hurtigt formerer sig eller laver ravage. Derfor er det ikke noget, der kan vente til næste måned, når der kommer en ny indsprøjtning på kontoen.

Vi har heldigvis nogle gode råd til, hvordan du:

  • forebygger skadedyr
  • bekæmper dem
  • får maksimal dækning mod skadedyr af din forsikring. 

Hvis du vil vide mere, så læs med her, hvor vi kommer ind på alle tre punkter.

 

Hvad er skadedyr, og hvordan bekæmper du dem?

Skadedyr er en overordnet betegnelse brugt om dyr, der er til gene eller fare for mennesker, og som ødelægger ejendomme og haver. Nogle skadedyr er fuldstændig harmløse, men blot til gene, f.eks. muldvarper med deres muldvarpeskud, mens andre såsom rotter, der kan bære dødelige sygdomme, er decideret farlige. 

Skadedyr bekæmpes forskelligt, alt efter hvilken type der er tale om. Myrer er relativt nemme at få bugt med med en myrelokkedåse. Bekæmpelse af væggelus er omstændigt, omend muligt, da det bl.a. kræver kogevask eller frysning af samtlige tekstiler i dit hjem. Sommetider er det også nødvendigt at kassere møbler, der fungerer som gode, trygge gemmesteder for væggelus. Rotter kræver derimod professionel hjælp, i form af en skadedyrsbekæmper. 

 

Lovpligtigt at anmelde rotter

Rotter er et af de mest sejlivede skadedyr at få bugt med, og så er de tilmed ødelæggende og farlige for både bygninger og mennesker. Derfor har du faktisk pligt til at underrette din kommune, hvis du ser en rotte eller har mistanke om, at der kunne opholde sig en rotte et sted, f.eks. pga. rotteekskrementer. Det gælder, uanset om det er inde eller ude, eller om det er på privat eller offentlig grund. Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig til rotter på denne side på Borger.dk. 

Da bekæmpelse af rotter er en kommunal opgave, er det ikke omfattet af din forsikring.

 

Hvordan forebygger du skadedyr? 

Det er ikke altid muligt at holde skadedyr ude af hjemmet, men der er en række forholdsregler, du kan tage for at minimere risikoen for ubudne gæster: 

  • vedligeholdelse af din bolig, herunder tag, mure, ventilationssystemer m.v. 
  • udskiftning af gamle kloakrør 
  • god hygiejne
  • jævnlig rengøring
  • skiftning af sengetøj 
  • oprydning.

Mange skadedyr trives i snavs, skidt og fugt, og derfor kan der være meget at hente ved at holde hjemmet nogenlunde rent og tørt. Skadedyr vil også typisk søge hen, hvor der er mad, f.eks. inde i et hus, og derfor skal du sørge for, at der ikke er steder, de kan komme ind. 

Det er dog vigtigt at huske, at selvom du tager alle forholdsregler, er det ikke alle skadedyr, du kan beskytte dig mod. Et hvepsebo er svært at beskytte sig selv imod – og hvis du finder et hvepsebo på din ejendom om sommeren, anbefaler vi, at du tilkalder en professionel, særligt hvis du er allergisk over for hvepsestik. Det kan nemlig være ret farligt at fjerne selv, da en stor gruppe vrede hvepse ikke holder sig tilbage. 

Har du din husforsikring hos os, med udvidet dækning, er fjernelse af hvepsebo en del af policen, og du kan få dækket alle udgifterne i forbindelse hermed.

 

Dækker din forsikring mod skadedyr i hjemmet? 

Og nu til det vigtigste: Hvordan dækker din forsikring, hvis du får skadedyr i hjemmet? 

Først og fremmest er det værd at bemærke, at det er din husforsikring, der er i spil, når det kommer til forsikring mod skadedyr i hjemmet. Forsikringen dækker forskellige former for hjælp til at bekæmpe skadedyr i ejendomme, hvis du har tilkøbt den udvidede dækning:

  • Hvis du har en mår på loftet, kan du låne en mårfælde i 30 dage, som forsikringen dækker. 
  • Indfangning af vilde dyr, der er kommet ind i dit hus, f.eks. fugle, flagermus og slanger.
  • Fjernelse af hvepsebo på hele din grund.
  • Myrebekæmpelse af sorte havemyrer i huset, hvis du ikke har fået bugt med dem vha. myrelokkedåser, myregift eller lignende.
  • Du er også dækket, i tilfælde af at du skal have bekæmpet kakerlakker, væggelus, borebiller og murbier.

Det er vigtigt, at du kontakter forsikringen, inden du hyrer en skadedyrsbekæmper. For at være sikker på, at forsikringen dækker mod skadedyr, skal bekæmpelsen nemlig foretages af et skadedyrsbekæmpelsesfirma, der er godkendt af forsikringsselskabet. 

 

Hvad dækker skadedyrsforsikringen ikke? 

Husforsikringen kan som sagt dække bekæmpelse af skadedyr, med den udvidede dækning, men den dækker ikke de nødvendige skader ifm. bekæmpelsen. Det vil sige, at skal der brækkes et gulv op, laves hul i muren eller lignende for at få bugt med skadedyrene, skal du selv afholde udgifterne hertil. Men det er trods alt stadig billigere end at skulle betale for hele gildet selv. 

 

Har du brug for en forsikring mod skadedyr? 

Hvis du er på udkig efter en forsikring mod skadedyr, er du velkommen til at hive fat i os og høre mere om, hvordan vi kan skrue en husforsikring sammen til dig. Du kan også samle alle dine forsikringer og spare penge, hvis du p.t. har forsikringer hos flere forskellige selskaber. Du finder vores kontaktoplysninger nederst på siden.

Det siger vores kunder: