Læsetid: 4 min.

Varige mén ved ulykke – har du ret til erstatning?

Hvis du skulle være så uheldig at være ude for en alvorlig ulykke i forbindelse med sport, fritid eller arbejde, kan du have ret til erstatning, alt efter hvor store gener du har efter skaden. Det kalder vi méngrad, og erstatningen dækkes af din ulykkesforsikring ved pludselige hændelser, der medfører personskade. I dette blogindlæg kommer vi omkring: 

  • Méngrad
  • Varige mén
  • Ulykkesforsikring 
  • Méngradtabel.

Så ved du, hvor du skal starte, hvis du kommer ud for en skade. 

 

Hvad betyder méngrad? 

Méngrad er et udtryk for omfanget af et varigt mén i forbindelse med pludselig skade. Det kan f.eks. være efter en knæskade i forbindelse med en fodboldkamp, der betyder, at du mister noget af bøjeligheden i dit knæ permanent, eller at du lider af kroniske smerter efterfølgende. Det kan også være, at du mister en finger under en renovering af dit hus, eller at du er ude for et trafikuheld med alvorlige skader til følge. Méngrader går fra 0-100 %, og jo højere din méngrad er, jo mere erstatning får du. 

 

Sådan får du afklaret din méngrad

Har du været udsat for en ulykke, skal du straks anmelde den til os. I forbindelse med behandling af din sag skal du undersøges af en speciallæge, der kan vurdere din méngrad. Dette kan dog først gøres, når din tilstand er stabil, og det ikke længere forventes, at den bliver hverken værre eller bedre. Derfor sker udredningen ofte først efter et år eller mere, efter skaden er sket. I nogle tilfælde kan det dog vurderes allerede efter nogle måneder; det afhænger af skaden. 

Efter besøg hos speciallægen og eventuelt andre specialister kan din méngrad fastsættes, og herefter kan vi gå videre med din erstatningssag og udbetale dine penge til dig. 

Det er vigtigt, at du anmelder skaden hurtigst muligt. Venter du for længe, kan skaden nemlig være blevet forværret på grund af manglende behandling, hvilket resulterer i en højere méngrad, end den ville have været, hvis skaden var blevet tilset og behandlet med det samme. Dette betyder, at din forsikringssag afvises. 

 

Hvor meget kan du få i erstatning? 

Din godtgørelse afhænger af din forsikringssum. Forsikringssummen er et udtryk for det beløb, du ville få udbetalt, hvis du har en méngrad på 100 %. Hos ABCforsikring tildeler vi erstatning ved en méngrad på 5 % eller derover, men vi yder tillægserstatning fra 20 % og dobbelterstatning ved en méngrad på over 30 %. Har du en forsikringssum på 600.000, får du udbetalt 30.000 ved en méngrad på 5 %. 

På Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside kan du beregne den sandsynlige godtgørelse via deres ménberegner, som er baseret på en vejledende méntabel. Ud fra din skade, og hvilken méngrad den typisk giver, skadedato og din alder, kan ménberegneren fortælle dig, hvor stor en erstatning du har ret til. 

 

Erstatning forudsætter en ulykkesforsikring

For at få erstatning for en skade skal du have tegnet en ulykkesforsikring, der passer til dit behov og din livsstil. 

Som udgangspunkt dækker en ulykkesforsikring hos os:

  • Invaliditet
  • Behandlingsudgifter
  • Tandskade
  • Standarddækning med dødsfald som følge af ulykke. 

Derudover er der en række tilvalgsmuligheder til dig, der gerne vil være ekstra godt dækket ind. Kører du f.eks. motorcykel, kan du tilkøbe fuld dækning for MC (normal dækning er 50 %), og dyrker du såkaldt farlig sport, bør dette også være omfattet af din forsikring. Farlig sport er ekstra risikofyldt sport som f.eks. kamp- eller cykelsport, hvor der er større sandsynlighed for alvorlige skader. 

Af andre tilvalgsmuligheder finder du:

  • Brudskader uden varige mén (så du f.eks. får erstatning for et brækket håndled)
  • Alvorlig sygdom (bl.a. nedsat hørelse eller syn, slidgigt, Alzheimers, blodprop og kræft)
  • Tyggeskader ved spisning (ikke omfattet af tandskader).

På den måde kan du altså fuldstændig tilpasse dine forsikringer, som du vil, så du er dækket godt ind, men ikke mere end nødvendigt. 

 

Skader på arbejdet

Hvis du er ude for en ulykke på dit arbejde, en såkaldt arbejdsskade, er du både dækket af din egen forsikring og din arbejdsgivers forsikringsselskab eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Dette forudsætter dog, at du har en heltidsdækning, der dækker dig i alle døgnets 24 timer. Du kan også vælge en fritidsdækning, der er billigere, men til gengæld kun dækker, når du ikke er på arbejde. For at få en fritidsdækning skal du have et job på mindst 20 timer om ugen. Her er det også vigtigt at huske, at den arbejdsskadeforsikring, som din arbejdsgiver er pålagt, kun gælder skader sket i forbindelse med arbejdet. Du er altså ikke dækket, hvis du vrider om på din ankel på vej ud til kaffemaskinen, hvis du kun har en fritidsforsikring, selvom det sker i arbejdstiden. Dette betegnes nemlig ikke som en arbejdsulykke. 

 

Sådan anmelder du en skade til forsikringen

Skulle du være så uheldig at være ude for en slem ulykke, skal du hurtigst muligt anmelde skaden via vores formular og sende den til skade@abcforsikring.dk. Husk, at jo mere du kan fortælle os og dokumentere, jo bedre forudsætninger har vi for at vurdere din skade. Er du i tvivl, om du har ret til erstatning, så kan du altid skrive til os, f.eks. via ABCforsikring-appen, men der kan aldrig ske noget ved at anmelde skaden – hellere være på den sikre side end at gå glip af en stor sum penge.

Det siger vores kunder: