Læsetid: 5 min.

Indboforsikring – beskyttelse af dit hjem og dine ejendele

Hvis du gerne vil beskytte dit hjem og dine ejendele, er indboforsikringen en af de mest afgørende forsikringer til din forsikringsportefølje. Forsikringen dækker dine personlige ejendele i tilfælde af brand, tyveri, vandskader og andre uforudsete hændelser. Uanset om du ejer eller lejer dit hjem, er det vigtigt at have en indboforsikring for at sikre, at din bolig og dine værdigenstande er beskyttet, hvis uheldet er ude. I dette blogindlæg vil vi kigge nærmere på indboforsikringen, dens dækning, fordele og hvordan du kan finde den rigtige forsikring til dine behov.

 

Hvad er en indboforsikring?

En indboforsikring er en forsikring, der dækker dine personlige ejendele i tilfælde af tab, skader eller tyveri. Den dækker typisk de af dine ting, der ikke er fastgjort til dit hjem såsom møbler, tøj, elektronik, kunstværker og apparater. 

Hos nogle forsikringsselskaber dækker indboforsikringen også privat ansvar, som beskytter dig, hvis der er nogen, der kommer til skade i dit hjem og kræver erstatning af dig. Hos ABCforsikring dækker indbo privat ansvar, så du kan føle økonomisk tryghed, når der sker skade i dit hjem.

 

Hvad dækker en indboforsikring?

Indboforsikringen dækker typisk en bred vifte af begivenheder, der kan forårsage skader eller tab af dine personlige ejendele. Sædvanligvis dækker den: 

  • Brand- og røgskader: Hvis dit hjem bliver ramt af brand eller røgskader, dækker forsikringen de ødelagte ejendele og hjælper dig med at erstatte dem.
  • Tyveri og indbrud, samt overfald: Hvis du udsættes for tyveri, røveri/ran/overfald eller indbrud, kan du få erstatning for de stjålne ejendele og eventuelt krisehjælp, hvis du er blevet alvorligt psykisk påvirket af hændelsen.
  • Fugt- og vandskader: Forsikringen dækker fugt- og vandskader forårsaget af lækager fra rør, tag eller andre steder, der beskadiger eller ødelægger dine ejendele. 
  • Ekstremt vejr: Hvis dit hjem bliver ramt af storm, oversvømmelse eller andre ekstreme vejrforhold, hjælper indboforsikringen med at dække de skader, der opstår på dine ejendele.
  • Hærværk: Dækker skader forårsaget af hærværk på dine ejendele.
  • Ansvarsdækning: Hvis nogen kommer til skade i dit hjem, og du bliver holdt ansvarlig for skaden, vil du få hjælp til at dække eventuelle sagsomkostninger og erstatningskrav.

Det er vigtigt, at du læser din forsikringspolice igennem og sætter dig grundigt ind i, hvad den dækker og ikke dækker. Der kan nemlig være stor forskel på, hvad de enkelte forsikringsselskabers forsikringspolicer omfatter, og derfor varierer priserne også fra selskab til selskab. 

 

Hvad er forskellen på indboforsikring og boligforsikring?

Indboforsikring og husforsikring er to forskellige typer forsikringer, der også dækker forskellige områder af dit hjem. 

Indboforsikring dækker som beskrevet dine personlige ejendele såsom møbler, tøj, elektronik, apparater osv. Den dækker også privat ansvar, hvis nogen kommer til skade i dit hjem, og du bliver holdt erstatningsansvarlig.

Husforsikring og dækker de ydre strukturer i dit hjem, det vil sige fundament, vægge, tag, vinduer osv. Er dit hjem udsat for brand, ekstremt vejr, hærværk eller lignende, er det altså din boligforsikring eller husforsikring, der dækker.

Hvis du er husejer, skal du således have både en indbo- og husforsikring, hvis du vil være fuldt dækket. Er du derimod indehaver af en ejerlejlighed, er det ejerforeningen, der er ansvarlig for hus- forsikringen.

 

Hvem har brug for en indboforsikring?

En indboforsikring er ikke kun relevant for folk, der ejer deres bolig. Den er mindst lige så relevant for dig, hvis du lejer et hus eller en lejlighed, da den – som vi allerede har fastslået – dækker dine personlige, løse ejendele som tøj, møbler, kunst, apparater m.v. 

Her er nogle eksempler på situationer, hvor en indboforsikring kan være relevant:

  • Hvis du udlejer en lejlighed eller et hus, skal du have en indboforsikring for at beskytte dine personlige ejendele mod skader eller tyveri fra lejer og dennes gæster.
  • Som boligejer med husforsikring, bør du stadig have en indboforsikring, da husforsikringen kun dækker skader på selve ejendommen – ikke inventar.
  • Hvis du er mellem uddannelser og i dit sabbatår tager ud at rejse, er det væsentligt at beskytte dine ejendele, mens du er i udlandet. 
  • Er du lige flyttet hjemmefra, som studerende, bør du have en indboforsikring; det er langt mere overkommeligt økonomisk at betale et lille beløb hver måned end at skulle ud at købe nye spisebordsstole, lamper, tøj og fjernsyn, hvis det en dag bliver stjålet eller ødelagt i en brand. Hvis du bor alene og er under 21 år, kan du dog typisk være dækket under forældres indboforsikring.  
  • Der kan også være dækning på et plejehjem, i hvert fald i ABCforsikring.

 

Relevante udvidelser, der giver ekstra tryghed

Som vi skrev tidligere, er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilke dækninger du har i din forsikringspolice. Hos ABCforsikring betaler du som udgangspunkt ikke for:

  • dækning af elektronik
  • glas og sanitet
  • pludselig skade.

Det betyder, at du har mulighed for at få en økonomisk standard indboforsikring hos os. 

Ønsker du at betale for at få dækning for f.eks. elektronik, så som fjernsyn, telefon og PC, har du mulighed for at tilkøbe vores All Risk Elektronikdækning, der sikrer, at du kan få erstatning, hvis du f.eks. taber din telefon i toilettet, eller hvis du kommer til at sætte dig på din computer, så den går i stykker. 

Her er det dog væsentligt at tage højde for, om du f.eks. har en gældende forsikring på din telefon eller computer via dit abonnement eller hos forhandleren, og om du kan anvende den, før du tegner en elektronikforsikring hos os, eller et andet forsikringsselskab. Du kan nemlig ikke få dobbelt dækning, og derfor vil det altid være din forsikring eller garanti hos teleselskabet eller forhandleren, der dækker først.

 

Hvordan finder man den rigtige indboforsikring?

Når du går i gang med at lede efter den rigtige indboforsikring, er der flere faktorer, du bør overveje:

  1. Dækning og undtagelser: Gennemlæs din forsikringspolice grundigt for dækning og undtagelser. Sørg for, at den dækker de ting, der er vigtige for dig.
  2. Forsikringspræmier: Sammenlign forsikringspræmierne fra forskellige forsikringsselskaber for at finde den relativt bedste forsikring (med de for dig relevante dækninger).
  3. Kundeanmeldelser: Læs anmeldelser fra tidligere og nuværende kunder for at få en idé om, hvordan forsikringsselskabet håndterer krav og kundeservice.
  4. Dækningsgrænser: I forlængelse af pkt. 2, bør du undersøge og sørge for, at dækningsgrænserne i din forsikring er høje nok, til at dække værdien af dine ejendele. Hvis du ejer værdigenstande, der overstiger grænsebeløbene, kan du overveje at få en supplerende dækning. 
  5. Selvrisiko: En lav forsikringspræmie betyder ofte en højere selvrisiko. Overvej grundigt, om du har råd til at betale den gældende selvrisiko, hvis uheldet er ude, eller om det giver mening at hæve præmien en smule, for at få en lavere selvrisiko.
  6. Agent eller rådgiver: Er du meget i tvivl om, hvilket forsikringsselskab du skal vælge, eller hvilke forsikringer du har brug for, kan du kontakte en forsikringsagent eller -rådgiver til at hjælpe dig på rette vej.

 

Få ro i maven med en god forsikring

En god forsikring med de rette dækninger er alfa og omega for en tryg hverdag, med færre bekymringer. Hos ABCforsikring har du mulighed for at samle alle de vigtigste forsikringer under ét selskab, så du altid ved, hvor du skal rette henvendelse. 

Det siger vores kunder: